Basın Bültenleri

Hüseyin ARSLAN “3.Türkiye Kamu-Özel Sektör İş Birlikleri Forumu” nun Konferans Başkanlığını Yaptı

3.Türkiye Kamu-Özel Sektör İş Birlikleri Forumu 26-27 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlendi. Forumun 2. Gününde konferans Başkanlığını yapan YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan; “Kamu-Özel İş Birliği Projeleri : Mevcut Durum & Alınan Dersler” başlıklı oturumda da sağlık sektöründeki PPP projeleri hakkında sunum gerçekleştirdi.

Yerli ve yabancı pek çok katılımcının yoğun ilgi gösterdiği forumda konuşma yapan Hüseyin Arslan; Kamu –Özel Sektör İşbirlikleri modelinin – uluslararası adıyla PPP yatırım modelinin-; özet bir anlatımla kamunun tecrübesi ve özel sektörün dinamizminin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir model olduğunu vurguladı. Yatırımların özel sektör finansmanının marifetiyle yapılmasına dayalı PPP kavramının, altyapı yatırımları ya da kamu hizmetlerinde finansman, yatırımların gerçekleştirilmesi, yenilenmesi, işletilmesi veya korunması amacıyla kamu ile özel sektör arasında oluşturulan işbirliği türlerine işaret ettiğini belirten Arslan: “Dünyada çok geniş ve farklı kullanımı olan PPP yatırım modeli ülkemizde ulaşım, enerji ve özellikle de sağlık sektöründeki dev projelerle dikkat çekmeye başlamıştır. Kamu-Özel İşbirliklerinin; ülkemizde doğru anlaşılmasının ve sağlayacağı faydaların farkına varılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

“Kamuya En Ufak Bir Yük Getirilmiyor”

Kamu özel ortaklığı sayesinde devasa yatırımlar yapılırken kamuya en ufak bir yük getirilmediğine dikkat çeken Arslan; şunları söyledi: “ PPP modelinin en büyük avantajlarından biri de; potansiyel maliyet artışları ve gecikme olmamasıdır. Kamu eliyle yapılan projelerde bu avantajlar maalesef olmuyor. Proje yapılırken hem hizmet kalitesi artıyor hem de kamu maliyetlerde büyük tasarruflarda bulunuyor. Kamu-Özel İşbirlikleri ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Sağlık sektörü açısından da Türkiye’nin ilk şehir hastanesinin yatırımcısı olarak; 1600 yataklı Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü, 600 yataklı Manisa Eğitim Araştırma Hastanesi ve 840 yataklı Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü ile sağlık sektöründe kamu-özel işbirlikleri projelerinde öncü olduğumuzu belirtmek isterim. Ülkemizde kamu özel ortaklığı modelinde şehir hastaneleri; yaklaşık 60 bin yatağa ulaşacak olan ve devletin yapacağı toplam yatırım paketinin 20 Milyar Dolar mertebesinde olması öngörülen çok büyük bir program. Kanun değişikliğiyle birlikte artık bütün dünyada kabul edilen, kredilendirilebilir dokümantasyonumuz oluşmuş durumda. Ayrıca bu süreçte Sağlık Bakanlığı idare tarafında da yeniden yapılandırma yaparak önemli adımlar attı. Belki de Türkiye’de ilk defa bir projenin tüm paydaşları proje geliştirmeyi birlikte gerçekleştirdiler. Bunun yapılabilir olduğunu gördük. Bu çok önemli nokta. Finans tarafında da şuan için hiçbir sorun yok, çok hızlı bir şekilde de projeler ilerliyor.”